Gazpacho


Dziś w pracy dostałam świetny przepis od mojej klientki na gazpacho. Tak mnie Pani oczarowała opowieściami o pysznej pomidorowej zupie, że postanowiłam jak najszybciej skorzystać z jej pomysłu i od razu po powrocie do domu zabrałam się za przygotowania.. 

Potrzebujemy
4-5 pomidorów (najlepiej pomieszanych mogą być zwykłe, malinowe i inne jakie macie w sklepie, ja zrobiłam z malinowych, koktajlowych i tych najzwyklejszych) 
2 ogórki gruntowe
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
3 ząbki czosnku
....


1 kromka suchego chleba, lub sucha bułka
ocet balsamiczny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
magi
sól
pieprz

Sposób przygotowania
Pomidory parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na połowki, wyciągamy środek i przekładamy do wysokiego naczynia, może to być garnek. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki, papryki i cebulę również i wrzucamy do garnka. Dodajemy 3- 4 ząbki czosnku. Wszystko blendujemy, dodajemy kromkę chleba i również blendujemy. Dolewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, kilka kropel magi, oraz kilka kropel octu balsamicznego, a także sól i odrobinę startego pieprzu do smaku. 
Wszystko blendujemy i gotowe :)

Zupa wyszła przepyszna! Nic nie gotujemy, nie stoimy w kuchni godzinami. Świetny sposób na przygotowanie czegoś ciekawego, smacznego, a jednocześnie tak prostego. Ja swoją zupę robiłam niecałe 10 min :)

Smacznego :)




21 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. bulka na diecie???

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com - nowy post !
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com - nowy post !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kalorii ma taka jedna porcja?

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie fajny pomysł wygląda przeapetycznie :) BRAWO!

    OdpowiedzUsuń
  7. znam to danie z Masterchefa! pamiętam ile Ci kucharze musieli się nad tym narobić, żeby wyszło idealne. Ja niestety nie należę do osób cierpliwych, dlatego zostawię to dla innych ;)
    pozdrawiam
    niuntis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż się głodna zrobiłam!
    ❤ cry-yumi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Na obiad czy kolacje lepiej? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeej może być naprawdę pyszne i oryginalne w smaku!!! :D

    boskiebransoletki.blogpost.com

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda fantastycznie !!:)
    ale mi smaka narobiłas :D

    http://www.kefashionsisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Jemy tylko na zimno czy podgrzać również mozna? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie zrobiłam! szkoda tylko,że kolor wyszedł blady,a nie taki jak tutaj na zdjęciu
    ale w smak rzeczywiście całkiem całkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej Sylwia, mam pytanie, które niestety ginie w morzu innych pytań na asku, więc mam nadzieję, że tutaj mi odpiszesz :) A więc chciałabym zacząć ćwiczyć tak, że najpierw robię 30min Killera a potem idę biegać tak 4-5km i chciałabym się dowiedzieć czy twoim i Sławka zdaniem to dobre ćwiczenia, czy nie za dużo jak na jedne ćwiczenia? Dodam, że nie jestem początkującą ćwiczącą, tylko ćwiczę od Sierpnia :) A i jeszcze koleżanka mi powiedziała, że jak chcę tak ćwiczyć to muszę zwiększyć posiłki czy jakoś tak, to prawda? :* xoxo ps, nie wiem czy mnie rozumiesz, więc jak coś to postaram się jakoś inaczej Ci to wytłumaczyć :))

    OdpowiedzUsuń
  15. całe pomidorki wkrajasz do naczynia czy tylko tą "wodnistą" część z pestkami?

    OdpowiedzUsuń