Krem z pomidorów




Składniki
- 20 świeżych pomidorów (albo 3 puszki pomidorów w sosie własnym)
- 1 cebula
- 7 ząbków czosnku
- swieża bazylia
- sól, pieprz, pieprz cayenne


- 200 ml bulionu (1 kostka rosołowa)
- marchewka
- zielona pietruszka

Przygotowanie

Bulion- wlać wodę do garnka i zagotować, dodać kostkę rosołową, marchewkę i pietruszkę. Gotować ok 15 min, po zagotowaniu odstawić na bok.

Cebulę i czosnek pokroić na kosteczkę i zeszklić na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. 
Dodać do garnka z bulionem. 

Pomidory pokroić w kostkę i dusić na patelni ok 15 min, co jakiś czas mieszając. 
Następnie przełożyć wszystko do garnka z bulionem i gotować ok 5 min. 
Zdjąć z ognia i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pieprz cayenne, świeżo starty pieprz i listki bazylii miksujemy ok 1 min. 

Nakładamy do miseczki, dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego, dekorujemy listkami bazylii. 

Smacznego :) 

18 komentarzy:

  1. chętnie bym teraz teraz taki zjadła:)

    ps. a u mnie? MODNE AKCESORIA NA JESIEŃ/ZIMA 2014/15 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszne!
    zapraszam do mnie:
    http://ulubowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. straszna ta muzyka :x

    OdpowiedzUsuń
  4. a pomidory dusić w wodzie , czy w oleju ?

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, musiało być pycha :)
    ale mam pytanie: kostki rosołowe można używać? myślałam, że są niezdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. jezu ale mam na to ochote :(
    http://s0methingood.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Może spróbuje :-)

    http://weraweronika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. yummy

    xxSani
    http://isthemomentsoflife.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym taką chętnie,chociaż nie sądzę by mi smakowała,skoro nie lubię nawet standardowej pomidorówki.Ale niedawno jadlam zupę krem szpinakową i była pycha!

    http://p-ann.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś krem z pomidorów na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. a na ile porcji???????????

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowie ktoś czemu tylko 200ml wody? Mało wyjdzie chyba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to zupa krem, im mniej wody tym lepiej :)

      Usuń
  13. Bardzo smacznie wygląda, pewnie też tak smakuje :)
    http://22-ffashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. a mam pytanie, pomidory obierać?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj, Twoje zdjęcie i przepis (nie tylko to jedno) zostały skradzione przez panią z tego bloga. Zostałam powiadomiona o kradzieży moich zdjęć i przy okazji powiadamiam też innych.
    http://diyyes.blogspot.com/2014/08/krem-z-pomidorow.html

    OdpowiedzUsuń