Potrzebujemy:
- 2 dojrzałe awokado
- limonkę
- 1 ząbek czosnku
- tabasco (nie jest konieczne )
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
Sposób przyrządzenia:
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki. Blendujemy, bądź zgniatamy widelcem. Podczas zakupu awokado wybieramy takie, które jest miękkie, ale też nie za bardzo żeby nam się nie rozwalało w palcach :)
Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do awokado.
Wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy szczyptę soli i swieżo starty pieprz. Wszystko mieszamy ze sobą i w taki sposób mamy gotową pastę.
(Jak ktoś lubi dodajemy kilka kropel tabasco).
Wkładam pastę do lodówki na 10 min i dopiero smaruję nim chleb, wtedy jest najlepsza.
Dlaczego warto jeść awokado?
To jedno z nabogatszych źródeł witamin i minerałów. Zawiera m.in witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotentowy, wapń, potas i fosfor.
Posiada wiele koszyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Poprawia wzrok, krążenie krwi, wspomaga pracę serca, chroni przed nowotworem piersi, działa przeciwzapalnie, i przeciwstarzeniowo. Jeszcze długo mogłabym tak wymieniać, ale najważniejszy dla Was z całą pewnością będzie fakt, że świetnie wspomaga układ trawienny. Poprawia metabolizm, oraz zdolność ciała do wchłaniania substancji odżywczych.
A wy znacie jakieś inne przepisy na awokado?
SMACZNEGO :)
PS Zmieniłam odrobinę przepis i usunęłam cebulę ponieważ bez niej smak jest mniej agresywny :)
Jakie to wszystko przepiękne i smaczne! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWszystko tak pięknie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjecia są niesamowite, aż ma się ochotę to wszystko zjeść. U mnie nie przywiązywano nigdy wagi do wyglądu ale piękne smakuje pewnie znacznie lepiej i oczywiście cała buzia i oczy się cieszą. Gratuluje zmysłu estetycznego :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Ja mam manię, zawsze przed podaniem wszystko układam, przekładam.. Ale u mnie w domu tak, jak u Ciebie mama zawsze po prostu nakładała obiad :) Desery były piękne, a obiad, czy śniadanie zwyczajne :) Czasami wystarczy posypać ziarnami, czy szczypiorkiem i już inaczej wygląda :)
UsuńLubię taką estetykę zdjęć i dbanie o detale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, najlepszy komplement :*
UsuńWypróbuj ten- dla mnie MISTRZ przepis:
OdpowiedzUsuń1 dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebulka, bardzo drobno posiekana
sól, pieprz
świeża natka pietruszki, posiekana
suszone zioła do sałatek (koper, szczypiorek itp.)
Ja dodaję tylko białko z jajka- w końcu im mniej zbędnych kcal, tym lepiej ;) wszystko siekam na drobno. Awokado rozgniatam widelcem, a jak nie mam czasu- wrzucam na blendera. Tuńczyka odsączam, żeby wyleciały kolejne zbędne kcal. Wszystko mieszam, dodaję przyprawy do smaku. Jest pysznie!
Jeśli mogę Ci coś jeszcze zdrowego polecić, co ja osobiście stosuję na diecie:
- kefir
- otręby żytnie
- płatki owsiane
- suszona żurawina (idealna, dodaje odrobinę słodkości)
- odrobina miodu
- truskawki (albo banan)
Wszystko dodaję wedle uznania (naprawdę na "oko") i mieszam... Płatki i otręby MEGA zapychają i poprawiają pracę jelit ;)
Dziękuję bardzo. Na pewno wypróbuję przepis :) A co do drugiego przepisu to również robię podobnie tyle, że zamiast kefiru daję jogurt naturalny. Następny przepis będzie o tym :) Buziaki.
UsuńBardzo apetycznie to wszystko wygląda :) Szkoda, że jestem kucharskim beztalenciem ;)
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo proste, nie trzeba prawie doprawiać, tylko zmieszać wszystko :) Spróbuj :)
Usuńuwielbiam to, że tak często piszesz tutaj! Swietny post i piękne zdjęcia, czekam na wiecej :) Miłego dnia:*
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda poprawiałam się w blogowaniu :) Miło, że ktoś zauważa :* Tobie też miłego.
UsuńPolecam wypróbować guacamole, ja swoje przyrządzam tak:
OdpowiedzUsuń-1 nieduża cebula pokrojona w drobniutką kostkę
-2 ząbki czosnku
-2 dojrzałe awokado
-2 pomidory, najlepiej takie twardsze, żeby pokroić je w drobną kostkę
-sok z limonki
-sól i pieprz
Rozdrabniam awokado, dodaję czosnek, cebulę i pomidory, ładnie wszystko mieszam. Doprawiam do smaku. I voila.
Ja swoje guacamole uwielbiam jeść z grzankami z piekarnika z chleba żytniego, który smaruje oliwą i ziołami. Czasem na gotowe grzaneczki dodaję wędzonego łososia, który też ciekawie smakuje w połączeniu z guacamole. Pozdrawiam :*
O chętnie wypróbuje Twoją propozycję! Zwłaszcza teraz, gdy przez bardzo ładne zdjęcia dodatkowo zrobiłaś mi apetyt na avocado <3
OdpowiedzUsuńkocham twój blog, świetne zdj, podziwiam cię za to ile pracy w go wkładasz <3
OdpowiedzUsuńhttp://greywo0lf.blogspot.com/
korzyści a nie koszyści :) popraw :) ps uwielbiam Cię i Twojego aska !
OdpowiedzUsuńDziękować :*
Usuńsamrujesz samą pastą bez masla czy z maslem ?
OdpowiedzUsuńBea masla :) awokado mozemy potraktowac jako maslo np do kanapki z szynka :)
UsuńA ja mam Syl dla Ciebie przepis na pyszną pastę z suszonych pomidorów :) Potrzebujemy suszone pomidorki (albo takie w słoiczku w oleju, albo w wersji bardziej dietetycznej zwykłe bez dodatku oleju), biały chudy serek, 2 garście świeżej bazylii, ząbek czosnku. Wszystko blendujemy i gotowe :) Smacznego :*
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje wyprobuje na pewno :)
UsuńUwielbiam twoje posty :) Nie jestem na twoim bloku jakoś bardzo długo, ale pokochałam tego bloga. Dajesz dużo motywacji :) dzięki tobie przełamałam się i zaczęłam kilka razy w tygodniu, wieczorami biegać, a wczoraj dodatkowo złapałam się za skakankę :) Maseczkę na włosy wypróbowałam i byłam zadowolona więc teraz muszę tylko iść do sklepu i zrobić pastę na kolację albo śniadanie :) Super zdjęcia, wszystko wygląda estetycznie i tylko zachęca :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam sczerze, ze dzieki tobie zaczelam myslec co jem. Nie przeszlam na zadna diete, po prostu zacelam sie zdrowo odzywiac, dzieki czemu mam wiecej energii! (: bardzo ci za to dziekuje. A co do pasty to jest wysmienita! (pomimo zapachu, ktory mnie troche odpychal na poczatku) jak na razie wszystkie twoje przepisy przypadly mi do gustu, dlatego z niecierpliwoscia czekam na kolejne specjaly! *:
OdpowiedzUsuńIle ta pasta moze stac w lodowce? Jest wspaniala i chcialan zaniesc do szkolu kolezanka. My FIT :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zaopatrzyłam sie w blender i zrobiłam pastę wg tego przepisu, jest bajeczna :D ale mam wrażenie, że troche ostra ;p w każdym razie świetny przepis :D i mam pytanko, ile taka pasta może postać w lodówce? ze 3 dni wytrzyma?
OdpowiedzUsuńIle guacamole może wytrzymać w lodowce
OdpowiedzUsuńSylwio, wiesz jak działa internet i Wszytskie media, w sumie tak tez działa połowa 'fejmow' instagramowych, kazdy promuje sie na osobowości która ni jak sie ma do jego prawdziwego ja, ludzie udają bogatych, ludzie udają ładnych, udają miłych i dbających o dobro każdego, w takim dystansem podchodziłam tez do Ciebie. Przyzwyczaiłam sie ze ludzie udają, bo chcą tym cos osiągnąć, poważnie wsród ludzi, liczą ze tak zwabią do siebie miłość i przyjaciół, jednak moje zdanie zmieniło sie po Twoim wczorajszym snapie, nie wiem jaka byłaś wcześniej i co myślisz mówiąc i robiąc te Wszytskie dobre rzeczy, ale uwierzyłam Ci. Zawsze zazdrościłam Ci tak pięknej miłości z Twoim chłopakiem, ale teraz wiem ze na nia zasługujesz, jezeli jestes taka naprawde to zaslufugujesz na wszytsko co najlepsze. Nie powiem ze chciałabym byc taka jak Ty, bo kazdy jest jaka jest, ale jezeli wszytsko to co mowisz do nas na snapie, mowisz z pełnym przekonaniem to chciałabym moc zmienić sie tak aby mieć w sobie tyle dobra, jestes cudownym człowiekiem, nie jako fryzjer, blogerka czy gwiazda, poprostu. Chyba tyle chciałam Ci powiedzieć i dalej mieć nadzieje ze należnych do tych ludzi którzy sa prawdziwi i autentyczni
OdpowiedzUsuń